Dendera Gökyüzü Haritası

Dendera’nın Gök Yüzü Haritası

Fransızlar 1800’lerin başlarında Mısır’a girdiklerinde tarihi yapılara hayran kaldılar. Onlardan biri de Dendera'daki Hathor Tapınağında Osiris’e adanmış bir şapelin tavanında yer alan tek parça gökyüzü haritasıydı. John H. Rogers'ın bunu, "eski bir gökyüzüne dair sahip olduğumuz tek tam harita" olarak tanımladı. Fransızlar, 1821 yılında tavanı tamamen kaplayan bu kocaman haritayı götürmeye karar verdiler. Bu kabartmanın oradan sökülmesi ve Fransa’ya götürülmesi de çok zahmetli oldu.

Bu haritanın merkezinde Küçük Ayı Takımyıldızında bulunan ve çakal ile sembolize edilmiş olan Kutup Yıldızı bulunmaktadır. Etrafında ise Zodyak’ın bilinen Koç, Boğa, Akrep ve Oğlak gibi burçları bulunmaktadır. Diğer bazı burçlar ise Mısır’a has bir şekilde çizilmiştir. Örneğin Kova Burcu, Nil Tanrısı Hapi’nin içinden su fışkıran iki kovayı elinde tutması şeklinde betimlenmiştir.

Rogers bu haritayı ve Zodyak’ı, Mezopotamya burçlarının tam bir kopyası olarak değerlendirmiştir. Haritanın çevresindeki 4 tanrıça ve 8 şahin başlı tanrı figürü ise yeri ve göğü yöneten 12’ler Meclisi’nin bir temsili olarak değerlendirilmektedir. Şahin motifi hem Ra’nın hem de Horus’un sembolü olarak bilindiği için, buradaki 8 tanrının Mısır’da Ra ya da Horus temsiliyle bulunduklarını söyleyebiliriz.

Tanrı ve tanrıçaların 12’ler Meclisi, Grek ve Roma gibi birçok kültürde, Olimpos Tanrıları gibi farklı isimlerde karşımıza çıktığını söyleyebiliriz. Hatta Hattuşaş Yazılıkayası’nda 12’ler Meclisi’nin geçiş töreni bile resmedilmiştir. Her biri 2160 yıllık çağın ve 30 derecelik açının oluşturduğu, toplamda ise 12 burç ve 360 derecelik büyük döngünün meydana getirdiği 25920 yıllık presesyonun, tanrı ve tanrıçaların yani Anunnakilerin kendi takvimleri olduğunu söyleyebiliriz. Her bir çağda ise bir Anunnaki lider olmakta, diğer 11 Anunnaki ile 12’ler Meclisini oluşturmaktadır: MÖ. 4420 – MÖ. 2260 Enlil’in Boğa Çağı, MÖ. 2260 – MÖ. 100 arası Marduk/Ra’nın Koç Çağı, MÖ. 100 – MS. 2060 arası Sin/El İlah’ın Balık Çağı, MÖ. 2060 – MS. 4220 arası Enki/Ptah’ın Kova Çağı vb.

Bu haritanın en dıştaki halkası, bölünmüş 36 kırk dakikalık "saati" takip etmek için kullanılan 36 yıldız işaretini temsil eden 36 figürü içermektedir. Bununla da Ptah yani Enki’nin 36 takımyıldızlı, 12 zodyaklı gökyüzü sistemine gönderme yapıldığı düşünülmektedir.

Sylvie Cauville ve Eric Auborg, gezegen konfigürasyonunu inceleyerek önce bunun M.Ö. 50'ye tarihlendiğini belirlemişler, ardından Mısırlıların bildiği beş gezegeni, her bin yılda bir meydana gelen bir konfigürasyonda fark ederek, bunun iki tutulmanın tanımlanmasını tasvir ettiğini bulmuşlardır. Güneş tutulması MÖ. 7 Mart 51 tarihini göstermektedir ve bir maymunu kuyruğundan tutmuş olan İsis'in bulunduğu bir daire ile temsil edilmiştir. Ay tutulması ise MÖ. 25 Eylül 52 tarihini göstermektedir ve bir daireye kilitlenmiş Horus'un Gözü ile temsil edilmiştir.

Haritanın replikası bugün Dendera Tapınağında, aslı ise Paris’teki Louvre Müzesi’nde sergilenmektedir.