10 Adımda Piramit İsimleri Aldatmacası

10 Adımda Piramit İsimleri Aldatmacası

Herodot M.Ö 5. Yüzyılda Gize’yi ziyaret etmiştir. Herodot Mısırlı rahiplerden aldığı bilgilerle ilk piramidin Khufu (Keops) tarafından yaptırıldığını yazmıştır. Herodot diğer piramidi Kefren’e atfetmiş, en küçüğünün ise Menkara yani Mikarinos tarafından yaptırıldığını ima etmiştir.

M.S. 1. Yüzyılda Romalı coğrafyacı ve tarihçi Strabon ise hem piramitleri ziyaret ettiğini kayda geçirmiş hem de kuzeye bakan bir açıklıktan içine girdiğini yazmıştır. Bir geçitten aşağı inerek, tıpkı kendisinden önceki Grek ve Romalı turistler gibi kaya yatağına kazılmış bir kuyuya varmıştır. Bu girişin yeri sonradan unutulmuştur.

M.S. 820’de Müslüman Halife Al-Me’mun piramide girmek için duvar ustaları, demirciler ve mühendislerden kurulu bir ordu oluşturmuştur. Bu ordu piramitlerin içine girmiş ve bir rastlantı sonucu büyük piramitteki üst odaları keşfetmiştir. O zamana kadar bu üst odalar bilinmiyordu. Arap tarihçilerin tanıklık ettiğine göre Al-Me’mun içeride boşluktan başka hiçbir şey bulamamıştır. Ne bir yazı, ne bir sembol yoktur piramitlerin içinde… 

M.S. 1765’ te Nathaniel Davison, Kral Odasının üstünden sürünerek geçilebilen bir geçit yoluyla özel bir bölüm keşfetmiştir. Davison Chamber olarak adlandırılan bu bölümde de hiçbir yazı ya da sembol bulunamamıştır.

Buraya kadar hiçbir sorun yok. Piramitlerde ne bir sembol ne bir yazı bulunamamıştır. Lakin bundan sonraki İngilizlerin başını çektiği bir dizi olaylar silsilesi ile piramitler Keops, Kefren ve Mikarinos olarak adlandırılmıştır. Aynı şekilde bu piramitler üçüncü ve dördüncü hanedanların krallıklarına atfedilmiş M.Ö 2700 – 2200 arasında bu firavunlarca yapıldığı söylenmiştir.

Günümüzde bilim dünyasının büyük bir kısmı Albay Vyse tarafından yapılan sahtekarlıkla ilgili hemfikirdir. Ancak yerine daha iyi bir çözüm konamadığı için piramitler konusuna çok girmemektedir.

Şimdi 10 adımda Albay Vyse ve Mısır Piramitlerinin isimleri aldatmacasına bakalım:

1. ADIM ALBAY VYSE'DEN CAVİGLİA'YA TARİHİ ÇALIM

Hikaye İngiliz aristokrat bir ailenin “Kara Koyunu” olan Albay Howard Vyse’nin 29 Aralık 1835’te Mısır’a gelişiyle başladı. O sırada piramitlerde ve Sfenks etrafında Giovanni Battista Caviglia çalışıyordu. Vyse, Osmanlı’dan aldığı bir ferman ile Caviglia’nın amiri olarak piramitlerin amiri oldu.

İngiliz Albay Vyse Proje Amiri Olur

2. ADIM PİRAMİT İNŞACILARI TARAFINDAN YAZILMIŞ İŞARETLER! 

1837’ de Caviglia ise bulduğu önemli bir şeyi Vyse’a gösterdi: “Piramit inşacıları tarafından yazılmış işaretler!” Mezarlardaki kazılar, kadim taş ustalarının önceden kesilmiş taşları bazen kırmızı boya ile işaretlediklerini göstermişti. Caviglia böylesi işaretlerin ikinci piramidin temelinde de bulunduğunu söyledi ancak incelediğinde bunların taşın doğal renk değiştirmesinden kaynaklandığı anlaşıldı.

3. ADIM CAVİGLİA'NIN DEVRE DIŞI KALMASI

13 Şubat 1837’ de Vyse, Caviglia’yı işten çıkardı ve bölgeden uzaklaşmasını emretti. Caviglia sadece bir kez 15 Şubat’ta eşyalarını toplamak için geri döndü. Sonraki yıllarda Vyse’in kişiliğini hedef alan çeşitli suçlamalarda bulundu. Bu suçlamaların ne olduğu hakkında Vyse günlükleri bilgi vermemektedir.